Blog
Donderdag 22 november hebben wij onze eerste bv les gehad. We gingen gelijk aan de slag, wat wij erg leuk vonden. Per twee mensen moesten we een voertuig gaan maken van kosteloos materiaal. Een krachtig voertuig of een snel voertuig. Wij hebben een krachtig voertuig gemaakt. We gaan samen werken met Shawny en Christel. Zij hebben een snel voertuig gemaakt.
De alles vernietigende bulldozer
Wij hebben ons krachtige voertuig gemaakt van de volgende producten:
2 mona kuipjes
2 wc rollen
6 dopjes
1 danoontje kuipje
2 kurken
1 stuk van een chocolade melk pak
Om te beginnen hebben we de twee wc-rollen, de wielen, aan de mona bakken vast gemaakt. Dat hebben we gedaan met splitpennen. Om de twee mona bakken aan elkaar te bevestigen, hebben wij een lijmpistool gebruikt. Het was snel, en effectief. Vier van de zes dopjes hebben we over de wc-rollen heen geschoven, en vervolgens vast gezet met plakband. De andere twee hebben we ook gevestigd met een lijmpistool. Het stukje van het danoontje pakje, hebben we vastgemaakt met normaal lijm. En als laatste hebben we het stuk plastic van het pak chocolade melk vast gezet met lijm.
De volgende les gaan we een filmpje maken van onze voertuigen.
Wij hebben ons filmpje gemaakt met de twee voertuigen. Het snelle voertuig was het vliegtuig en het krachtige voertuig was de “bulldozer”. We hebben eerst allebei de voertuigen in het filmpje geïntroduceerd door ze allebei één keer langs te laten rijden en vliegen. Daarna gingen de twee voertuigen tegen elkaar aan botsen. Het krachtige voertuig won. Wij hebben als achtergrond de lucht gebruikt, omdat het vliegtuig in de lucht moest vliegen. Wij hebben dit gedaan met blauw papier en daarop hebben we wolken gemaakt. De weg waar de krachtige auto op rijdt hebben wij zwart gelaten. Wij hebben de taken verdeeld. Er was iemand die de foto’s maakte, iemand die het krachtige voertuig vervoerde, en iemand die het vliegtuig vervoerde. Bij iedere foto werden de voertuigen iets verplaatst. Ondertussen hebben we nog twee keer een woord in beeld laten komen. Hiervan moesten meerdere foto’s worden gemaakt, omdat je anders het woord niet goed in beeld zag als je het filmpje opzetten. Het was een leuke en interessante ervaring!
Als je op de volgende link klikt, krijg je ons filmpje te zien! -> Blog
Titel / maker/ datum : Het melkmeisje van Johannes Vermeer circa 1660 gemaakt.
Wat zie je? : Ik zie een meisje. Zij schenkt melk in een pot. De vrouw heeft wat ouderwetse kleding aan. Een lange rode jurk met daarover heen een korset/blouse en een soort van blauw schort. Zij staat bij het raam, het licht schijnt op haar. Op de tafel zie ik stukken brood liggen. Ik denk dat ze brood aan het maken is. Voor de rest zie ik in de ruimte alleen een soort houtkacheltje en een olielampje met een mand.
De betekenis van het beeld: Volgens Vermeer is het een dienstmeisje dat alle hedendaagse handelingen iedere keer maar weer uitvoert. Alleen de melkstraal beweegt en de rest staat stil.
Hoe is het gemaakt: Het schilderij is gemaakt met olieverf op een doek. Vermeer had kijk op de lichtinval en wist dit goed over te brengen.
Tijdskenmerken: natuurgetrouw en realistisch geschilderd.
Mijn eigen mening: Ik vind het een mooi schilderij. De kleurencombinaties van dat blauw en geel en bruin vind ik erg warm. Blauw is normaal gesproken een koude kleur, maar het komt hier erg warm over. De betekenis van dit schilderij vind ik ook erg mooi. De manier van lichtinval vind ik bijzonder en goed gemaakt.
titel/maker/datum : De titel is: Les demoisseles d’ Avignon. De maker is Pablo Picasso en het is gemaakt in 1907.
Wat zie je: Ik zie 5 personen die naakt zijn afgebeeld zonder kleding. Er zijn rare vormen gebruikt, maar je kan er wel uit op maken dat het mensen zijn. In het midden ligt een soort voorwerp ( fruit of iets). De kleuren zijn warm en passen bij elkaar. Ook is de lichtinval mooi.
Betekenis van het beeld: het zijn 5 prostituees en die kijken naar de andere mensen.
Hoe is het gemaakt: Het doek is met Olie gemaakt. Er is gebruik gemaakt van verschillende lagen. Daarom is het ene persoon wat donkerder dan het andere persoon.
Tijdskenmerken: Het kubisme dat in de tijd van het modernisme valt.
Mening: Ik vind dit een bijzonder schilderij. Het is iets wat niet naar de werkelijkheid is gemaakt. Ook vind ik het kleurgebruik erg mooi. De kleuren passen mooi bij elkaar en het is een rustig geheel.
Modern schilderij en klassiek schilderij analyseren met de 5 vragen
Lisanne Klassiek schilderij (tot 1870)
Schilderij: De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp
Schilder: Rembrandt van Rijn
Jaar: 1632
Wat zie je: Je ziet een overleden lichaam liggen op de tafel. De belangrijkste persoon in het schilderij is dr. Tulp. De aandacht is op hem gericht. Dat zie je doordat alle gezichten naar hem kijken. Ze kijken naar wat hij aan het doen is. Hij laat ze de spieren in de arm zien. Een man heeft ook een stuk papier bij zich met tekst. Ik denk dat hij aantekeningen neemt van wat hij ziet. Boven in zie je nog een man. Boven zijn hoofd zie je een donkere vlek. Dat komt omdat hij bij het originele schilderij ook een hoed op had. Maar daar was dr.Tulp (die het schilderij liet maken) niet blij mee. Doordat hij nu als enige een hoed op heeft valt hij meer op. Ook zie je dat de mannen allemaal hele klassieke kleding aan hebben.
Betekenis van het beeld: Men moest kunnen zien dat meneer Tulp een hele belangrijke man was. Hij onderzocht dode lichamen, en daardoor weten wij nu veel meer van het lichaam dan dat ze toen deden.
Hoe is het gemaakt: Het schilderij is met verf geschilderd op een doek.
Tijdskenmerken: Het schilderij is zo realistisch mogelijk gemaakt. Ook is het schilderij in opdracht van meneer Tulp gemaakt, dat gebeurde in die tijd wel vaker. Je ziet dit in het schilderij terug, doordat alle aandacht op die man gevestigd is.
Mijn mening: Zelf vind ik het een heel speciaal schilderij. De licht inval is heel apart en de aandacht is echt op de dr. gevestigd.
Modern schilderij:
Schilderij: Bild mit rindern
Schilder: Franz Marc
Jaar: 1913
Wat zie je: Je ziet een schilderij met heel veel verschillende kleuren. De titel betekent in het nederlands: Beeld met runderen. In het beeld kan ik maar een rund zien. Je ziet veel groen in het schilderij, misschien dat het groen voor gras staat.
Je ziet veel verschillende soorten vormen. Bovenin zie je een aantal driehoekjes. Ook zie je heel veel golvende vormen in het schilderij. Er is niet veel roze maar het dier wel. Hierdoor valt het dier zeer op.
Betekenis van het beeld: Franz Marc legde zich vooral toe op dierenportretten, waarbij hij niet zozeer de uiterlijke verschijningsvorm, als wel de innerlijke essentie van het dier probeerde te vatten. Hierbij speelde de door hem ontwikkelde kleurensymboliek een grote rol. Bij de schilderijen van Franz Marc betekende de kleur blauw het volgende: het mannelijke principe, stug en geestelijk. Die kleur zie je veel in dit schilderij. Ook zie je af en toe de kleur geel er doorheen, die kleur stond voor het vrouwelijke principe, zacht, vrolijk en zinnelijk.
Hoe is het gemaakt: Dit doek is geschilderd met verf op een doek.
Tijdskenmerken: Onder invloed van het kubisme vereenvoudigde hij de vormen sterk. Hierdoor worden zijn schilderijen een beetje abstract. Later gaan zijn werken steeds meer naar het expressionisme toe, en dat is bij dit schilderij ook het geval.
Mijn mening: Zelf ben ik niet zo een grote fan van de moderne kunst. De kleuren vind ik heel mooi, en hoe ze soms op elkaar overgaan, maar soms ook helemaal niet. Maar ik snap de moderne kunst nooit zo goed. Meneer Marc wilt graag het innerlijk van een dier overbrengen, en ik zie dat nooit.
Klassiek schilderij
Stillevens Kirsten:
Links: Klassiek Rechts: Modern, gemaakt uit de tijd van Popart. Dit was onze inspiratie:
Stillevens Lisanne:
Inspiratie:
Tekening 1: Deze tekening hoort bij fase 1. Je ziet een lichaam, maar niet zoals het er echt uitziet tijdens het voetballen. De tekening valt binnen het schematische stadium. De kleuren zijn heel makkelijk te onderscheiden. Wat wel heel knap is, is dat er een soort grondlijn getekend is. Dit is alleen niet groen, dit zal waarschijnlijk gebeuren in de volgende fase.
(Getekend door: Nick 4 jaar)
Tekening 2: De tekening hoort bij fase 2b. Je ziet bovenaan de waterlijn, daar onder de vissen en daar onder het zeewier. Dit meisje ziet heel goed het niveau verschil. De grote vis is waarschijnlijk de moeder met twee kleine visjes. De grote vis is wel wat groot vergeleken het zeewier. De tekening valt onder het realistisch stadium. De kleuren zijn heel goed gebruikt.
(Getekend door: Julia 8 jaar)
Tekening 3: Deze tekening hoort bij fase 3 en het realistische stadium. De grondlijn is naar achteren op geschoven. Het huis en de boom staan nu in het midden van het papier, en niet helemaal aan de onderkant. Ook zijn de vogels op een goede manier getekend.
(Getekend door: Marije 10 jaar)
Tekening 1 : Deze tekening hoort bij fase 2b. In deze tekening zie ik dat er al gebruik is gemaakt van de eerste ordening. De bloemen en het gras op de grond. De zon bovenin. De vogels die in de lucht vliegen. Er is gebruik gemaakt van schemakleuren. En van functionele kleuren.
Tekening 2: Deze tekening hoort bij fase 2a. In deze fase weten de lln. nog niet hoe ze een juist lichaam moeten maken. Je ziet hier dan ook vaak de kop(buik)poter. Je ziet de kop(buik)poters hier op de tekening. Er is alleen een hoofd getekend met lange benen en wat haren. Er is gebruik gemaakt van schemakleuren.
Tekening 3 : Deze tekening hoort bij fase 2a. In deze tekening zie je weer de kop(buik)poter. Er is een wanordelijke plaatsing. Alles staat overal, maar niet op de juiste plek in de ruimte. Er is gebruik gemaakt van objectkleuren en van functionele kleuren.